MKUR - Race across america Morten Kjærsgaard verdens hårdeste cykellØb

Om RAAM

Race Acros­s America (RAAM) er et af de mest respekterede og længestvarende udholdenheds sports events i verden. RAAM ses som toppen af atletisk udfoldelse ikke kun i cykelkredse, men i sportsverdenen som helhed. RAAM har en rig og facetteret historie. I 1982 kørte 4 ryttere fra Santa Monica Pier i Los Angeles til Empire State Building in New York City. Løbet blev dækket af nationalt tv og fangede dermed offentlighedens interesse. Holddeltagelse blev tilføjet i 1992 og blev hurtigt det mest populære og stærkest voksende segment i løbet. Hold-stafet-kørsel gjorde løbet opnåeligt for enhver nogenlunde trænet cyklist. Der er ikke noget andet cykelløb i verden som RAAM. Løbet inspirerer alle som har været en del af det – ryttere, crew, medarbejdere og fans. RAAM er den sande test af fart, udholdenhed, styrke og kammeratskab, den idelle kombination af arbejde og fornøjelse. Intet andet event matcher distancen, terrænet og vejret, og intet andet løb tester et teams ånd og sammensætning fra start til slut på samme vis.

Start: Oceanside, California – Oceanside Pier
Finish/Slut: Annapolis, Maryland – City Dock
Route/Rute: 3000 miles, 170,000 feet of climbing/højdefod(55000 højdemeter)
Crosses 12 states, passes through 88 counties and 350 communities
Format: Solo, 2-, 4- and 8-Person relay/stafet teams

RAAM er et cykelløb. Men i modsætning til de tre store europæiske etapeløb(Tour de France, Vuelta a Espana and Giro de Italia) er RAAM ikke et etapeløb. RAAM er en uafbrudt etape, ligesom en enkeltstart. Når tidtagningen starter stopper den ikke igen før målstregen. RAAM er omkring 30 % længere end Tour de France. Derudover skal rytterne fuldføre distancen på omkring halvdelen af tiden i Touren. En vigtig forskel er også at RAAM ikke er begrænset til professionelle cykelryttere. RAAM er åben for professionelle og amatører på lige vilkår. Mens soloryttere skal kvalificere sig for at deltage, kan enhver organisere et hold og starte i løbet.

Rytterne skal køre 3000 miles/4800 km gennem 12 stater og forcere 170000 højdefod/55000 højdemeter. Holdryttere har 9 døgn, og de fleste gennemfører løbet på mellem 7 og 7 et halvt døgn. Holdene kører mellem 350 – 500 miles/560 – 800 km pr. døgn non-stop. Solorytterne har 12 døgn til at gennemføre og de hurtigste tider er omkring 8 døgn. Solorytterne kører mellem 400 og 600 km pr. døgn, afhængig af balancen mellem hastighed på cyklen og behov for søvn.

Man kan deltage i forskellige kategorier i løbet. Man kan køre som 2-, 4- og 8-personers hold-stafet. Arbejdsbyrden deles som teamet beslutter. På et 8 persons hold, kører hver rytter omtrent 3 timer pr. døgn. Solodeltagelse betyder, at en rytter kører hele distancen. Uanset om du deltager på et hold eller kører solo, skal du have et følgehold/supportcrew til at følge dig. Følgeholdet sørger for al logistikken – mad, væske, navigation, tøjskift, sundhedsforhold, cykelvedligeholdelse osv. - så rytterne kan fokusere på cyklingen.

Hvem deltager i RAAM?

Ryttere kommer fra hele verden og fra alle livsområder. Rytterne er både amatører og professionelle. Men, størstedelen af rytterne er almindelige mennesker med en passion for cykling. Rytterne spreder sig aldersmæssigt fra 13 – 75 år. Hvert år er der ryttere fra mindst 15 lande. Over 25 lande har været repræsenteret i løbets 30 årige historie. Omkring 40 % af rytterne er fra lande uden for USA. Omkring 15% af rytterne er kvinder.

Hvorfor deltage i RAAM?

Nogle vil måske genkalde sig George Mallory`s sætning om Mt. Everest, ”Fordi det er der!” For de fleste ryttere er det ikke så simpelt. Grunden inkluderer at rejse penge til velgørenhed, sætte en rekord, se landet, tilbringe tid med venner, få sit navn på gennemført-listen, osv. Men generelt kører de fleste mennesker RAAM for sjov og for at udfordre sig selv. Uanset grunden er RAAM en utrolig rejse i et smukt land. Ikke en eneste rytter vil gå fra løbet uden at være berørt af sin bedrift.

Fra: (Raceacrossamerica.org) Oversat af Morten.